STERRENSTOF

In dit  jubileumjaar, 50 jaar nadat Neil Armstrong namens de gehele mensheid zijn voet op de  maan plaatste starten Sine en Sterrenwacht Tivoli een  nieuwe  cursus SterrenStof sterrenkunde voor kinderen uit het basisonderwijs in zowel Oudenbosch bij sterrenwacht Tivoli als in Zevenbergen op basisschool de Boemerang.

Waarom sterren, planeten, het heelal voor veel mensen zo sterk tot de verbeelding spreken, komt enerzijds door het onbekende, het mysterieuze, het ontzagwekkende ‘daarbuiten’ dat zoveel groter is
dan wijzelf. Maar anderzijds heeft het toch vooral met onszelf te maken, de plaats van de aarde en haar bewoners in dat grote geheel.

We zijn niet meer dan een (sterren)stofje in die uitgestrekte, pikzwarte ruimte, en tegelijkertijd maken we er onlosmakelijk deel van uit. Er bestaat een fundamentele connectie tussen ons en de kosmos.  Met horoscopen, astrologie en pseudowetenschappelijke prietpraat heeft dat niets te maken, wel met de sterren als smeltovens van de atomen waaruit wij bestaan, om maar één voorbeeld te noemen. Astronomie wordt ook niet zelden gezien als de toegangspoort naar andere wetenschappen vanwege dat er vele disciplines in samenkomen: natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie maar ook geschiedenis, aardrijkskunde, kunst en filosofie. Juist omdat astronomie interdisciplinair van aard is, biedt dit vakgebied een uitdaging voor velen van ons.

De bewondering, het ontzag dat wij als kind al hadden voor de hemel met haar sterren en planeten willen wij graag door het verzorgen van de cursus Sterrenstof delen met de kinderen. En natuurlijk zou het prachtig zijn als ook bij de leerlingen uiteindelijk de vraag zou opdoemen welke rol de mensen en zijzelf spelen in de
onmetelijke kosmos.

Wil je meer informatie over deze jeugdcursus of wil je jezelf opgeven voor  Sterrenstof… ga  dan naar  de website van Sterrenwacht Tivoli. Wij wensen jullie allemaal een hemels jaar en hopen jullie dit najaar in Oudenbosch of Zevenbergen te kunnen ontmoeten.