Er was eens…

Afgelopen maanden is er door de kinderen uit de Plusklas hard aan het project “Er was eens…” gewerkt. Science met als thema ‘sprookjes’: een ervaring waarbij kinderen zelf op onderzoek zijn uitgegaan en  door ons ondergedompeld zijn in de verschillende vormen en oorsprong(en) van de diverse sprookjes. Het middeleeuwse “Sproke” is een volksverhaal dat door mondelinge overlevering eeuwen later zal uitmonden in wat wij nu kennen als het sprookje. 

Je kunt ontdekken dat de sprookjes in de Efteling van bijvoorbeeld Assepoester, Roodkapje, Het meisje met de zwavelstokjes kindvriendelijker zijn verteld en neergezet dan in de oorspronkelijke versie van Charles Perrault en H.C Andersen. Deze en vele andere volks- en cultuursprookjes prikkelen bij jong en oud nog altijd de verbeelding. 

Tegelijkertijd hebben de kinderen tijdens de lessen zichzelf vaardig gemaakt in het werken op de Pi-Top’ s. Alle opgedane kennis en vaardigheden rondom dit thema zouden uiteindelijk hun weerslag in een tastbaar product moeten krijgen. In het filmpje hieronder zien jullie daar het resultaat van…plakken en knippen, solderen van LEDs, schakelingen en motortjes, programmeren in Scratch en Python, werken met de Micro:bit en Rasperry Pi om samen een prachtig resultaat te bereiken en de bezoekers daarmee een bijzondere, wonderlijke en onvergetelijke middag te bezorgen. Met deze creaties hebben de kinderen een natuurlijke koppelingen weten te maken tussen kennis en vaardigheden, technologie en de kunsten…STEAM.

Er waren eens…Prinsen en Prinsessen