29 september 2018 | Lichtkunstfestival Arboretum Oudenbosch

De vuurvliegjes van het Arboretum 

Met 19 microbits, twee krokodillenbekjes, een appel en een komkommer zorgen bezoekers er zelf voor dat de vuurvliegjes – verspreid over de Mariagrot en aanliggende bossages – hun lichtjes fonkelend afgeven. 

Het fruit is op twee holle koperen buizen gespietst en daartussen ligt een aangesloten microbit. De bezoeker sluit door zijn beide handen op het fruit te leggen, het stroomcircuit zodat de microbit een radiosignaal afgeeft aan de verstopte microbits in en nabij de grot. Dit signaal zorgt ervoor dat de microbits random een prachtig fonkelend licht uitstralen, als geruisloze vuurvliegjes in het donker. 

De bezoekers zijn verrast door het interactieve spektakel. ‘Is het wel echt fruit wat ik aanraak, is het niet gevaarlijk als er stroom door mij heengaat? Wat gebeurt er als we het kringetje uitbreiden met meer mensen?’

Verwondering en aandacht gevolgd door kennis opdoen door het verhaal erachter te begrijpen en zelf toe te passen.. ook bij een kleine interactieve activiteit verbindt STEAM op een organische wijze kunst aan wetenschap.

Krantenbericht BNdeStem 30 -09-2018

Onderwijs